sunnuntai 29. syyskuuta 2013

AVOIMET OVET – OPEN DOORS – ÅBNE DØRE


Taidesuunnistuskohde 5. Taidetalo Angstila Villenraitti 8. Avoimien ovien päivänä 5.10. paikalla talon taiteilijat Olli Kiviluoto, Keijo Nevaranta ja Seppo J. Tanninen, plus vieraat.

Angstila

Minulla on talopahanen Hallilan kukkulalla
vastapäätä Aapelinkaupunkia.
Vuosikausiin ei yhtään ainoaa vierasta,
porttikin saranoilleen ruostuneena.
Päivät pitkät kuluvat ilman suunnitelmia,
kunhan laiskottelen, jätän silleen.
Mikäpä minua estäisi ottamasta viiniryyppyä
tai grillaamasta paria lohen kylkeä.
Mutta mikäpä estäisi jotakuta poikkeamasta
katsomaan miten täällä mennään.
SJT
(kuloisesti Wang Wein teemaan hyräillen)


Vuonna 1996 osallistuin Heikki Mäki-Tuurin kanssa Pia Mesterton Graaen ateljeessa kööpenhaminalaisten taiteilijoiden avoimien ovien viikonloppuun (Åbne Døre 4.–6.11.1996). Kööpenhaminan karttaan oli merkattu 101 ateljeekohdetta, jotka esittelivät yli 300 taiteilijan teoksia ja työskentelytiloja yleisölle kolmen päivän ajan. Tapahtuma oli massiivinen, ihmiset pyöräilivät aurinkoisessa syyssäässä suunnistaen kartan mukaan ateljeelta toiselle. Itse kuljin kävellen, joten saaliini jäi kymmenkuntaan työhuoneeseen. No, suurin osa ajastani kului seurusteluun ja viinilasien kohotteluun.

Tapahtuma teki suuren vaikutuksen, joten ehdotin jo samana syksynä Seinäjoen Taiteilijaseuralle vastaavanlaista avoimien ovien päivää lakeuden vuoristokaupunkiin. Asia ei tuolloin ottanut tulta – taiteilijoita oli vähänlaisesti ja työhuoneetkin pieniä ja sotkuisia. Vuonna 2003 pidimme Non Art Groupin kesänäyttelyä Munkaljungbyssa Skånessa ja tutustuimme tuolloin skånelaisten Konstrunda-hankkeeseen. He olivat julkaisseet kirjankin (Konstrunda i ord och bild, 1997), jossa esiteltiin 119 skånelaistaiteilijaa ja heidän työtilojaan. Sittemmin tämä Konstrundan -aate avoimine ovineen on levinnyt laajasti pitkin Suomenkin rannikkoa.

Seinäjoella vietetään ensimmäistä Art & Design -viikkoa 1.–6.10.2013. Ja nyt lopultakin taiteilijat ovat siivonneet työhuoneensa ja lauantaina 5.10. taidesuunnistuspäivä avaa ovat klo 11–18 näihin salaperäisiin taiteen työpajoihin. Kartassa on huikeat 8 kohdetta ja taiteilijoita löytyy kaikkiaan 14. Ei siis mikään ylipääsemätön urakka käydä päivän mittaan läpi vaikkapa kaikki kohteet. Työtiloissa on erilaista ohjelmaa työnäytöksistä musiikkiesityksiin. Ateljeiden pöydistä löytyy pientä purtavaakin asianmukaisine juomineen.

Taidetalo Angstilassa Villenraitilla on myös 5.10. ovet avoinna ja kellarigalleriassa tilaisuutta varten ripustettu näyttelykin. Tarjolla saattaa olla myös Angstilan maailmankuulua ”punajuurikaakaopiirakkaa” pakurikääpäteen kera. Paikalla ovat taidettaan ja työtään esittelemässä talon taiteilijat Olli Kiviluoto, Keijo Nevaranta ja Seppo J. Tanninen, vierailijoina Juhani Manninen ja Petri Loues. Angstilan kellarigalleriassa ja puutarhassa on myös talon taiteilijoiden Avoimien ovien -näyttely. Talon kokoelmissa on esillä teoksia Non Art Group taiteilijaryhmän taiteilijoilta: Magdalena Margret Kjartansdóttir, Jorma Korpela, Peraxel Persson, Pia Mesterton Graae, Heikki Mäki-Tuuri, Helene Stigel ym.

Pitkin päivää Villenraitilla nähdään myös kaikenlaista yllätysohjelmaa. Illalla taidekierroksen jälkeen Angstilan ”kellariklubilla” soittavat mm. Tiia Viitasaari, T. Sameli Rajala ja Tuukka Tanninen.  

Art & Design -viikon ohjelmatiedot ja taidesuunnistuskartta löytyvät linkistä: http://www.sadw.fi/etusivu

Vuosien vaeltaessa harmaana kulkueena ohi ateljeen ikkunoiden tuli aika kirjoittaa runo uusiksi. Tällä kertaa se muotoutui omaehtoiseksi visioksi, jossa kuka tahansa ”jokakuka” on vastapäätä omaa olemistaan. Seuraavaksi siitä on kai tehtävä maalaus – jälleen kerran!


Angstila

Ei vieraita vuosikausiin,
vanha kissakin jo kuollut.
Ei suuria suunnitelmia,
kunhan nappaan näkymän
havainnon sumeaan silmään.
Iltapäivällä otan lasillisen viiniä,
leikkaan leivän ja keitän teen.
Illalla juon koko pullollisen.
SJT

SJT, Pia Mesterton Graae ja Heikki Mäki-Tuuri. Taiteilijat avoimina Kööpenhaminassa 1996.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti