maanantai 20. kesäkuuta 2022

KESÄTERÄSSÄ
 


Muiden kehuminen on erinomainen mutta aliarvostettu ekoteko. (Pirkka 6-7/2022)Yllättäen pilvenraosta ilmestyy aurinko ja koko kevään jatkuneet tuulenpuuskatkin taukoavat. Joten kesäkuun ollessa kohta puolessa, on korkea aika kaivaa kylmä siideri ja jotain hyvää lukemista mukaan puutarhan perimmäiseen katveeseen. Siideri on kaupan bulkkia ja lukemiseksi osuu jonkun rapulle heittämä Pirkka, joka lupaa ”rentoja kesäpäiviä” aina maailmantappiin saakka jatkuvan grillauksen parissa. Siinä ohessa kannustetaan pukeutumaan johonkin kevyeen mutta värikkääseen asuun, sillä tyylikkyys on kesälläkin olemisen tärkein kriteeri.


Uutisissa kerrotaan tunnin välein miten venäläiset grillaavat maailmantappia Ukrainassa. Vaikea siinä on löytää rento kesähuuma – tappokoneiden melskeessä. Maailma on viime aikoina näyttänyt meille jälleen kerran menneisyydestä esiin ryömineiden petojen päivitetyt ilmeet ja epäinhimilliset ontot puheet. Elokuvassa Apocalypse Now (1979) näytettiin vain puoli naamaa T. S. Eliotin runoa The hollow men lausuvasta Marlon Brandosta. Nykyään mitään häpeämättömät maailman tapit illottavat koko naamoillaan yötä päivää mediavempeleissä.


Kuivuneet äänemme, kun

yhdessä kuiskaamme

ovat heikot ja tarkoituksettomat

kuin tuuli kuivassa ruohossa

tai rottien askeleet lasinsiruilla

kuivassa kellarissamme.

– T. S. Eliot (Ontot miehet) Kesä-Pirkka muistaa myös vihreän loikan, jota olemme ottamassa mutta juuttuneet kesken ponnistuksen ilkeään asentoon, vaikka hallituksen ilmasto-ohjelma on maailman tiukin. Luulimme jo, että ongelma oli sillä ratkaistu. Naapurikin sanoi, että he alkoivat syödä lihaa enemmän kun huomasivat, kuinka vähän he olivat lihaa syöneet. Joten syömme – kuin uudesti heränneinä – lihaa ja muuta turhaa ruokaa enemmän kuin koskaan. Ja heitämme ylijäämän – jota on enemmän kuin koskaan – roskikseen ja sitä myöten kaatopaikalle.


Jos liha poistettaisiin grillauspesäkkeestä – tai edes vähennettäisiin – poistuisi sieltä savun ja lieskojen keskeltä myös polvihousuinen grilliäijä – tuo nykyajan karrelle käristetyn makumaailman Gargantua – ja katoaisi sen sileän tien. Miehiset miehet eivät tofunakkeja ja härkäpapupihvejä grillaa. Karmea takaisku tuli jo odotetulta taholta, kun koululaiset (nuo kurittomat keskenkasvuiset) saivat ajettua kasvisruoat kouluruokailuun. Vaikka kaupunginhallitus oli omalla arvovallallaan taannut, että tässä kaupungissa ei porkkanaa purra, ei tällä eikä seuraavallakaan hallituskaudella.   Me Pirkan lukijat olemme kautta aikain saaneet tuta, mitä arki on. Ja taas hinnat nousevat – venäläisten sotiessa – ennätys vauhtia. Nyt ei ole varaa syödä enää mitään. Onneksi on kesä ja pihapiirit jo alkukesästä täynnä nokkosta, voikukkaa, horsmaa ja muuta suuhunpantavaa. ”Kesä on lautasella”, toteavat Pirkan tekijät yhteen ääneen, eikä syyttä. Jouluun mennessä lautaset joutaa viedä turhina ”kirpparille”. Vaan ainahan jää juomapuoli. ”Kesän suosituimpiin drinkkeihin kuuluva gin tonic” – valistaa lehti, mutta vetää heti maton alta – ”on nyt nimittäin nollaprosenttinen”. Juju piilee gininmakuisessa siirapissa, ”joka keitetään vedestä, sokerista, katajanmarjoista ja appelsiininkuoresta”. Apua!Toki Pirkan väki muistaa arjen huumassa säästää energiaakin. ”Miten voin säästää energiaa arjessa?” Ja jos ketkään niin ”pirkkalaiset” osaavat uuttaa arjen harmaudesta sulaa nektaria. Varsinkin kun arkeen löytyy sähköistä apua niin keittiöön kuin puutarhaankin. Ulkotoimiin hankitaan sähköpotkulauta (”–100 € Plussa-kortilla”), robottiruohonleikkuri, sähkögrilli (”unelmien ulkokeittiö”) ja kylpytynnyri (”kesän suuri brändi”). Sisätiloihin tarvitaan siirrettävä ilmastointilaite, robotti-imuri ja keittiöön – unohdetaan keittiö. Mistä se säästä tulee? No, kesällähän ei tarvita lämmintä vettä lainkaan, suihkussa voi käydä vaikka räystään alla ja astiat voi pestä vaikka järvessä.
 Mutta todellisessa kesäterässä on Niksi-Pirkka, joka parhaina aikoinaan valisti meidät tekemään tuhansia käteviä toimia pelkillä sukkahousuilla, kuten korjaaman laturin remmin tai kantamaan naapurin kanalasta kotiin tiun munia. Mutta nyt tuo kaikkien tumpeloiden oraakkeli ja kuluttajakansalaisten airut on kadottanut johtotähtensä. Kesän niksit ovat masentavaa luettavaa, vaikka sähkönsäästövinkkikin löytyy.


Saunassa voi käydä myös ilman lämmitystä luontoa, sähköä ja aikaa säästäen. Istu lauteille, ota mukava asento j a nauti rauhasta. Lisätunnelmaa voit loihtia kynttilävalaistuksella.


Eikö kasvissosekeitto onnistunut täydellisesti? Pakasta annoksia ja odota, kunnes olet flunssassa. Nenä tukkoisena et maista mitään.


Iskikö makeanhimo, mutta et haluaisi sortua herkutteluun? Pese hampaat lasten hammastahnalla, niin saat suun makeaksi.


Kadonneen shakkinappulan voi korvata vanhan mallisella sulakkeella.Keskikesän juhla juhannus lähestyy pelottavaa vauhtia – ja luonto kukkii. Täällä Hallilan puutarhakaupunginosassakin on jo täysi häkä päällä, kuka tässä enää ehtii Pirkkaa lukemaan. Grilleistä nousee musta savu ja ilmassa leijuu palavan lihan katku kuten kunnon holokaustissa pitääkin. Siitä huolimatta vegaaniset ruoat ja muut kasvivalmisteet ovat salakavalasti ujuttautuneet Pirkankin sivuille. Mutta ruokaohjeistuksessa ei olla lähelläkään 1940-luvun niukkuutta ja kekseliäisyyttä, vaikka jotakin yhtäläisyyttä jotkut ovat olleet huomaavinaan.


Koko kesä grillin äärellä. Pilaa terveytesi luomulihalla. Ja jotakin pirskahtavaa laiturinnokkaan.Blogin kuvitus Kouluhallituksen 1942 julkaisemasta Nuorten työ- ja talkookirjasta.


Pirkka-lehti on K-ryhmän asiakaslehti. Se on perustettu vuonna 1933. Pirkka ilmestyy 10 kertaa vuodessa. Sen jakelulevikki on 800 000, ja sillä on arvioitu olevan 1,5 miljoonaa lukijaa. (Wikipedia) Facebook.com > Niksi-Pirkka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti