maanantai 7. syyskuuta 2009

JA VIIKOSSA KASVOI METSÄ
Viikon ajan olen seurannut jännityksellä Rutsuko Sakatan näyttelyn FELT – What a Wonderful World -näyttelyn pystytystä Seinäjoen taidehallissa. Päivä päivältä taidehallin bunkkerimaisen (n. 800 m²) kellaritilan neljä salia muuttuivat osin imaginaariseksi metsäksi ja osin sisäistäkin sisäisemmäksi (mielen)tilaksi.

Kun ensimmäisenä ripustuspäivänä poikkesin taidehallissa Rutsuko silitti pitkää silkkikangasta hehkuvalla raudallaan. Näyttelyn arkkitehti Sonoko Fujii mittaili seiniä mittanauhalla ja kieritti punaista villalankakerää auki. Miki availi lattialle kasattuja purkamattomia paketteja. Kaikki näytti olevan hallinnassa, ikään kuin Erdan mystiset tyttäret nornat olisivat olleet askareissaan. Tykötarpeinaan heillä oli varsin yksinkertaiset keinot: silkki ja villasta huovutetut elementit.

Seuraavana päivänä punainen lanka oli alkanut elää. Se juoksi pitkin seinää, teki neliön, ympyrän, kierukan, solmun ja juoksi taas eteenpäin. Sitten se ryhtyi koko seinän kattavaksi ruudukoksi, se määritti ripustusta kuin kirjoitus puhetta. Vastaanpanematta taidehallin tilat alkoivat taipua japanilaiseen komentoon, vain silloin tällöin yläkerran vedet hujahtivat putkistoissa kuin villit vuoripurot.

Vielä 20 minuuttia ennen avajaisia Rutsukon rauta hehkui kuumana. Tarjoilupöytä oli täynnä merilevään käärittyjä riisipalleroita ja pitkiksi suikaleiksi leikattuja porkkana ja kurkkunippuja. Sitten saapuivat kutsuvieraat pihaan saakka yltävänä jonona. Iloinen puheensorina täytti tilan, joku piti avajaispuheen, taiteilija itsekin puhui ja yllätti monet sujuvalla suomen kielellään.

Yhtäkkiä valot himmenivät ja taikametsästä nousi esiin punaiseen silkkiin verhoutunut hahmo Kimmo Pohjosen alkuvoimaisen musiikin saattelemana. Annatuuli Saineen äärimmäisen keskittynyt dynaaminen tanssi henkisti vielä viimeisetkin näyttelytilan millimetrit. Aivan kuin kuviteltu metsä olisi herännyt hengettärensä myötä eloon. Mieleen tulivat Rutsukon avauspuheessaan lausumat sanat, siellä on onnellista jossa voi mennä metsän sisään joka päivä.
´´
Rutsuko Sakata: FELT – What a Wonderful World
Seinäjoen taidehalli 5.9.–27.9.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti