tiistai 29. lokakuuta 2013

ILTAPÄIVÄ ESTEETTISELLÄ REITILLÄ


Jo kevättalvella kuvasin lumen peittämää uimarantaa ja ihmettelin, että mikä ihmeen esteettinen reitti! Kuva SJT 2013.


Itkee linnut ja
viherlatvat kisaavat
syystuulen satoa!
SJT


Lämpimät syyspäivät jatkuvat, vaikka on jo menossa lokakuun viimeinen sunnuntai. Vuorella on tungosta, ihmiset etsivät itselleen sopivaa kuntoilureittiä. Kevättalvella hiihtoretken jälkeen otin kuvan, jota myöhemmin ihmettelin, että mikä ihmeen Esteettinen reitti. Mutta se onkin Esteetön reitti, kuten nyt kirkkaassa päivänvalossa voin uusin silmälasein asian todistaa. Vaan minulle kelpaa tuo olematon Esteettinen reittikin, joten suuntaan sille! Sitä paitsi kaikki estetiikkahan on perusteeltaan eräänlaista näkökyvyn vajavuutta – sumeutta havainnossa.

Reitti alkaa ladonpäädyn näköisellä runotaululla, jossa on lasi ja lasin alla runo. Ensimmäinen runo ei avaa esteettisen kokemuksen uksea, joten kirjoitan muistivihkoon oman runon – haikun. Tunnelman lainaan Valchiusan laakson runoilijalta. ”Nyt laaksoon, jonka sulkee alppirinne / ja jonne hukkuu huokausten tähteet.” Taustalla kohoava vuorenrinne ei kylläkään ole mikään Monte Ventoson alppirinne, ei lähimainkaan, mutta hällä väliä. ”Ei täällä naisia, vain kivet...”, jatkaa runoilija vaikerrustaan Elina Vaaran suomentamana. Täällä taas sauvakäveleviä naisia painaa ohi ja tulee vastaan jatkuvana virtana. Pitäisikö siitä ilahtua vai masentua?

Suolla tuulee, sumuaa,
mieli maassa mataa.
Siivin synkin kiiruhtaa
pilvet taivaan rataa,
lätäkkönä kiiluu maa,
suolla sataa, sataa.
Einari Vuorela


Tämä runotaulu puree jo paremmin, kohtalaista luonnonlyriikkaa – osuu hyvin maisemaan ja vuodenaikaan. Vaikka tänään ei sadakaan, mutta sade on helppo kuvitella – suomalaisen sielussa sataa aina. Vastaan tulee laavu ja tymäkkä makkarankäry. Sinervä savu vispaa vilvasta syysilmaa. Pakko myöntää, että pitkäkäinen puskista reitille hyökkäävä laavu on melko esteettinen, ja miellyttävä näky ohitettavaksi. Se saa rinnanalassa aikaan nostatuksen tunteen – että ei mene hukkaan aika jos jotakin tällaista voi tilallisuuden, valon ja värikylläisyyden piirissä kokea. Ei tarvitse turhaan matkustaa Valchiusaan eikä kiivetä Ventosolle – tämä oma vuoristo riittää mainiosti.

Kivituhkalla päällystetty reitti johtaa aina vain matalammalle ja syvemmälle metsään. Jyrkän mutkan jälkeen tulee vähäinen lampi vastaan, se kiiltää jäisenä. Lammen takana aivan rannasta nousee jyrkkä kalliorinne. Kallion laella on hirsinen rukoushuone – tai mikä se nyt sitten on. Järeä puunrungoista veistetty risti on pystytetty aivan jyrkänteen reunalle. Vaikutelma on enemmänkin hätkähdyttävä kuin esteettinen. Toisella puolen kulkuväylää on kapea katos, jonka suojaan on ripustettu vieriviereen umpipuusta koverrettuja linnunpönttöjä. Mieleen hiipii tiedotusvälineiden ahkerasti markkinoima sietämätön uusi uskonto: ”Yhä useampi suomalainen uskoo...”

Ystäviä ovat, kuten kallio ja lampi,
syvällä vedessä, särki ja sampi.
Mervi Heikkilä


Jylhänä kohoavalla kalliolla rientää ryhmä oranssinkarvaisiin asuihin pukeutuneita naisia laulaen reippaasti: ”Kipunat kohti tähtiä kiirii, lähipuutkin punervoi...” Nyt tämä alkaa kääntyä jo masennuksen puolelle. Yritän jonkinlaista ääntä kurkustani, mutta en saa edes rykäistyä. Sydämeni on hypätä ulos rinnasta, kun peura ylittää väylän yhdelle ainoalla loikalla. En ehtinyt edes ajatella kameraani. Metsä harvenee ja sen läpi alkaa kuultaa ampumahiihtoradan ammuntapaikka – esteettisyys on tipotiessään. Lopulta esteettömyyskin on tipotiessään, kun reitti päätyy sotilasesteradalle: ”Käyttö omalla vastuulla.” Viimeinen runotaulu komentokorsun kupeessa runoilee Hilja Haahdin sanoin: ”Ei kuulu voihke ja vaikerrus, / elon nuoren sammuva huokaus...”

Palaan takaisin viimeistä edelliselle runotaululle, joka taisi jäädä väliin peuraa säikähtäessäni. Oikaisen tuttua hiihtoväylää pitkin kohti vuoren lakea, jossa kuvittelen Picasson minua vartovan. Nälkäkin on jo hirmuinen. Seuraavalla kerralla ymmärrän paremmin, otan tofu-chorizot mukaan ja liityn laavulla grillaajien porukkaan.


Mene vuorille
ja järvien rannoille.
Hengitä hiljaisuutta,
käytä ravinnoksesi
yksinäisyyttä.
Einari Vuorela


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti