maanantai 26. marraskuuta 2012

MAINETTA JA KUNNIAA TYRKYLLÄ


Jokin tuntematon taho jakamassa maineen palautusta taiteilijalle. Voiko tämän alemmas enää vaipua? Nettimakasiini TOTTA 2/2005. 


Great minds are like meteors, they glitter and are consumed to enlighten the world.”
American Biographical Institute

Kätevä tapa paikata tuota niin monen ihmispolon kohdalle osuvaa arvonannon puutetta on jakaa kansalaisille sopivina juhlapäivinä mitaleita, kunniakirjoja ja arvonimiä. Kätevää tämä on siinäkin mielessä, että tällaisen kunnian jakaminen ei maksa jakajalleen juuri mitään – monesti arvonnousun saanut on niin höpsähtänyt uudelleen pönäköityyn olomuotoonsa, että maksaa nimityksensä auliisti omasta pussistaan.

Mutta nämä tunnustukset eivät aina osu oikeaan kohteeseen, siis oikeasti ansioituneille ihmisille, joten tällainen alituinen kohtuuttomuus aiheuttaa närää, suukopua ja suurta kateutta. Virallista tunnustusta jakavat valtion eri tahot ja tasavallan presidentti, mutta muitakin jakajia on. Joten ehkäpä joudumme tässä yhteydessä kysymään, onko sillä väliä kuka tunnustusta jakaa.

Tähän kammottavaan maineen ja kunnian puutteeseen tarjoaa apuaan täsmäyritys American Biographical Institute Inc. Yritys on perustettu 1967 ja sen presidenttinä toimii J. M. Evans. Olisikohan perheyritys, miljoonabisnes kumminkin. Yllättäen huomasin, että olen ollut esimerkiksi vuonna 2005 kyseisen instituutin ”nominanttina” ainakin seuraavissa kategorioissa: American Medal of Honor, Leading Intellectuals of the World, International Peace Prize, World Medal of Freedom, International Man of the Year ja Great Minds of the 21st Century. Niin että haistakaa vaan siellä vallan ytimessä valtionpalkintoinenne ja profinlandioinenne kukkanen – jos oikein rumasti saa sanoa.

Tuo kaikki kunnia olisi langennut osakseni, jos vain olisin sen lunastanut. Mitä se sitten olisi maksanut? Katsotaanpa. Halvin olisi ollut Man of the Year -titteli (195,00 USD), kuten arvata saattaa – miehenä olemisesta ei nykyään kunnian kukko juurikaan laula. American Medal of Honor olisi ollut sekin kohtuuhintainen (295,00 USD). World Medal of Freedom -mitalista olisi joutunut pulittamaan sievoisen summan (495,00 USD). Mutta mennäänpä suoraan hengen jättiläisiin, Great Minds of the 21st century -arvonimi laminoituine sertifikaatteineen ja mitaleineen olisi maksanut jo melkoisesti (1095,00 USD).

Laminointi näyttää olevan tässä instituutissa erittäin arvokasta ja arvostettua, halvin sertifikaatti laminoimattomana 195,00 USD ja laminoituna 295,00 USD. Miten se on mahdollista? Laminointilaitteen saa marketista muutamalla kympillä, ja siihen tulee vielä iso nivaska kalvoja mukaan.

Tässä on monta arkaa asiaa matkassa, joten hankala on löytää tietoa, kuinka moni suomalainen on tällaista “pienen harmin kunniaa” itselleen ostanut. Muutama vuosi sitten huomasin paikallisesta lehdestä erään paikkakunnan taiteilijan julkisesti kehaisevan saamaansa Woman of the Year -titteliään. Sitten googlaaminen tuo tulosta. Jyväskylän yliopistossa historiaa opiskeleva Piia Määttä on yliopiston museossa saanut vihiä asiasta: Näitä epäilyttäviä harmaan alueen “kunniamerkkejä ostaneita henkilöitä löytyy useista yliopistoista Suomessa. Suomessa on todennäköisesti satoja ihmisiä, jotka ovat vuosikymmenten aikana lähteneet mukaan kunniamerkkejä ja biografioita tarjoavien yritysten tarjouksiin. Kunniamerkkibisnes on maailmanlaajuista.”

Kunnianosoitusten myyjänä on toiminut nimenomaan American Biographical Institute, mutta myös englantilainen erilaisia Who's who -kirjoja tehtaileva International Biographical Centre. Myös monet kansainväliset yliopistot ja oppilaitokset myyvät toimintansa tukemiseksi erilaisia epävirallisia kunniakirjoja ja arvonimiä. Ei kai se nimitys ihmistä pahenna, jos ei parannakaan. Kiertävien taidekauppiaiden ”talleissa” olevat ”taiteilijat” ovat lähes kaikki joidenkin hienojen ulkomaisten laitosten kunnia-arvonimillä nimitettyjä.

Että sillä lailla. Ei heti uskoisi, että yliopistoväki olisi altis tällaisen lumeen houkutuksille. Tosin aika usein uutisissa vilahtaa vilpillisiä väitöskirjoja ja tekaistuja tutkintoja. Hiljattain eräs ansioitunut monissa liemissä keitetty yliopistomies puolusti vilpillisyydestä epäiltyä kovin sanankääntein ja vapautti suorassa tv-lähetyksessä asiaa kysyneen toimittajan “järki-ihmisten” kirjoista. ”Tyhmä” taisi olla tuo korkeimman tahon tuomio. Se oli surkeaa katsottavaa.

Tässä kunniamerkkibisneksessä olisi myös tutkivan journalismin paikka, varsinkin kun kyseiset instituutit on jo kauan tiedetty kunniankipeille “skeidaa” myyviksi laitoksiksi. Lehdistöä ei kukaan uskalla arvostella, mutta kyllä lehtiväkikin on kovin altis haksahtamaan sortin kunnianimityksiin – niin taiteelliset kuin tekotaiteellisetkin saavutukset pyörivät samassa sopassa, mainetta ja kunniaa jaetaan suurella kauhalla. Kunhan se vain kohdalle kolahtaa. Kavahda sitä päivää.

Only bestowed upon hand-selected men and women of exceptional distinction.”
American Biographical Institute Announcement  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti