lauantai 4. helmikuuta 2012

KUKA TULKITSISI TUON KAIKEN RUNOUDEN



Kinoksesta on moneksi – kinokset puhuvat...



Järjetön kylmyys piirittää tienoota, tuota kummallista mielen tilaa, jossa oliot uneksivat elämänsä. Aurinko nousee ja hopeoi koivujen huurteiset oksat. Ei mitään muuta asiaa ulos kuin lyhyt puidenpilkkomissessio puolen päivän aikoihin takapihan katoksessa. Luovat prosessit ovat hyytyneet, työhuoneella enää vajaat 15 astetta lämmintä. Näkymä ikkunasta on talvisen lyyrinen. Raitti on hiljentynyt, vain naapuri käy turhaan postilaatikolla ja lyö rivakasti käsiään yhteen. Kaupunginosan koirat ovat runoilleet kinokset kirkkaankeltaisella runoudellaan, joka jää minulta tulkitsematta – mielihyvin passittaisin ne takaisin verolle sinne missä muutkin runoilijat ovat. Eivätkä ne pelkästään runoile – ne ovat suorittaneet myös suorasanaista kertomakirjallisuutta talon seinustalle.

Havainnon fenomenologian ja meditatiiviseen elämänasenteen kannalta järjetönkin pakkanen on hyvä asia, jos nyt näin voi sanoa. Maailma on meille käsillä kaikessa kätevyydessään niin juohevasti, että se useimmiten jää tiedostuksen ulkopuolelle pelkäksi romu- ja ideavarastoksi (vrt. Platon), paitsi silloin kun se menee epäkuntoon tai ajautuu äärimmäiseen tilaan, kuten vaikkapa kovaan pakkaseen. Tästä syystä ei kannata työhuonettakaan ylimääräisellä lämpöpuhaltimella lämmittää, vaan antaa nyt (syntisten) luitten tuta maailman kätkeytymätöntä läsnäoloa.

Viime talvenakin oli kylmä, ja sitä jatkui lähes loputtomiin. Siitä huolimatta talon nuoret taiteilijat veistivät mielevän lumiukon, jonka vaiheita seurasimme intensiivisesti hamaan kevään koittoon saakka. Tänä talvena lumiveisto pihassamme on jäänyt taloon vasta syyskuussa muuttaneen taiteilijan varaan. Kinos on korkea ja salaperäinen – mitä siitä vielä muotoutuukaan.

Kävin välillä taikomassa uuniin muhevan padan: perunaviipaleita, metsäsieniä ja soijakermaa. Ainekset käyvät pakkasten myötä yhä vain niukemmiksi. Joskus 1990-luvun lopulla olimme Heikki Mäki-Tuurin kanssa päätyneet näyttelykiertueellamme keskellä talvea Reykjavikiin. Eräänä päivänä vierailimme jäämassojen puristuksessa möyryävillä Gullfossin putouksilla, kylmyys oli raakaa ja raivoisa tuuli puhalsi ilman minkäänlaista taukoa. Illalla istuimme pienen hotellin ravintolassa parin englantilaisen kanssa, toinen oli jonkun oudon lahkon saarnamies ja toinen epätoivoin pilkkikalastaja.

Puhe siirtyi koiriin, niin kuin nyt puhe lipsahtaa milloin mihinkin. Heikki muisti koiransa Toivon, tuon runoutta harrastavan ja piippua polttelevan sekarotuisen piskin. Heikki kehui Toivon älykkyyttä, ja sanoipa vielä, että hänellä ei ole koskaan ollut mitään ikävä, mutta nyt on kyllä Toivoa ikävä. Kirjoittelin jotakin muistivihkooni, mitäpä minä koirista ymmärsin tai mistään muustakaan – olin kärsinyt lapsesta saakka jonkinlaisesta kognitiivisesta vajeesta kaikenlaisen ymmärtämisen suhteen. Kirjoitin siinä joutessani runon Mäki-Tuurin Toivosta.

Kuntaliitosten yhteydessä huomattiin, että Toivolle pitkän elämänsä juoksuaikoina niin tutuksi tullut tienpätkä houkuttelevine ojanpenkereineen ja suhisevine puskineen oli väärän niminen. Ja kun Toivostakin oli jo aika jättänyt, kuten tavataan sanoa, Heikki ehdotti tien uudeksi nimeksi Toivontietä. Mutta paikallinen katujen nimeämistoimikunta ei ottanut Toivosta kipinää. Vaikka olisi tällaisessa laaja-alaisessa kulttuurikaupungissakin saanut yksi ”toivon tie” olla, mutta ei kun ei.


Koiruus

Vääjäämättömästi kiiri tiedon mahti
         yli maan ja peitti taivaan.
Tiedon siirto älyttömiin objekteihin
         vapautti uusia resursseja.
Kalevi söi vintillä kylmää makkaraa,
         kurkihirrestä roikkui löysä köysi.
Pihassa koira lörpötteli naapurille,
        niittokone raksutti ohrapellolla.
Arvaamaton se on, sanoi koira
        ja kohotti lipatonta lakkiaan.
Naapuri sanoi sanoneensa jo
        keväällä ettei se ole entisensä.
Ei ole, sanoi koira ja siirsi
       piipun toiseen suupieleen.
Vaimo on lakossa, sanoi naapuri,
       se jauhaa nikotiinipurukumia.
Ei opi vanha koira uusia temppuja,
       haukahti koira ja iski silmää.
Vintiltä kuului hirren natinaa.

Reykjavik 1999

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti