”Viinilasia
kohottaessaan ihminen itsekin kohoaa aivan uuteen ulottuvuuteen.”
Aapelinkaupungin trenditietoiset viininmaistajat nostamassa maljaa
koittavalle keväälle. Kivenpuisto 2008.
Juodessa
voi olla kivaa ja sosiaalistakin, mutta naula päässä ei pidä
örveltää.
Etiketti
1/2016
Poikkesin Alkossa
ostamassa pari pulloa punaviiniä. Nykyään suurin osa
alkoholikaupan asiakkaista ostavat viiniä, olutta ja siideriä. Näin
Alkokin haluaa asioiden olevan, kunnolliset tolkun ihmiset ostamassa
ruokaviiniä ja saunaolutta. Onneksi epämääräiset
keskikaljankittaajat on saatu markettien ja lähikauppojen
asiakkaiksi. Pysykööt siellä ja jokivarren pusikoissa. Mutta jos
oikein tarkoin katsoo, saattaa Alkossakin nähdä outojen varjojen
häilähtävän. Juuri näitä varjoja varten on kassojen
läheisyyteen tuotu lavallinen kirkasta viinaa – ”kossua”. Ja
kuin taian iskusta iltaan mennessä lavasta ei ole kuin tikut
jäljellä.
Mutta on Alkon hyllyillä
muitakin väkeviä viinoja, tummahehkuisia arvokkaan näköisiä
pulloja. Eikä turhaan, sillä toisinaan myymälään koputtelee
kävelykepin kanssa vanhempi herrasmies hankkimaan
syntymäpäiväkonjakkia tai nimipäiväviskiä. Se on päivän
kohokohta – Alkossakin. Vanhempia ”kukkahattuisia” naisia
varten on ns. ”amarettohylly”, josta löytyy kahviliköörejä
sekä arveluttavia makuviinejä. Sieltä alahyllyn vaiheilta saattaa
bongata myös mahansa huonoilla viineillä pilanneen paikallisen
druidin valitsemassa inspiraation lähteeksi Gambinaa, Waldemaria tai
Dorista.
Nappasin mukaani
esitetelineestä uuden Etiketti-lehden, vaikka sen ulkokullatut jutut
aiheuttavatkin sieluuni tasapainottomuutta. Tämän numeron teemana
on ”katuruoka”. Se on trendikästä jos mikä. Etiketin toimitus
suorastaan liitää trendien harjalla, kuten sisällöstä voi
päätellä: Bordeaux'n uusi sukupolvi; Mitä kuuluu, Tallinna?;
Panimot laittoivat parastaan; Piristä booli inkiväärillä;
Ruokatrendien Alko; Brunssi Berliinissä jne. Trendikästä on
poiketa missä tahansa viinimaakunnassa, mutta miten Tallinna pysyy
vuodesta toiseen trendien huipulla. Se on ihme! No, mikäs ihme se
on, vastaan jo itse yhteen ääneen.
Viininlipittäjät ovat
olleet trendikkäitä jo ammoisista ajoista saakka. Viinilasi –
pikari – on nerokas keksintö, sitä kohottaessaan ihminen itsekin
kohoaa aivan uuteen ulottuvuuteen. Runous kuiskii hänen korvissaan
ja sielunsa silmin hän näkee kaukaisuudessa siintävän
merkityksistään vapaan maan. Vain harvoin ihminen yltää
sellaiseen kliimaksiin, ja silloinkin vain pudotakseen sieltä
jokapäiväisyyden synkeään alhoon. Kaikkea muuta kuin trendikästä
on tavoitella uutta nousua. Turha on yrittää kavuta takaisin
Pegasoksen selkään krapulakaljan voimin. ”Sillä kaikkein
merkittävimpiä eivät ole ne tekijät, jotka meitä täällä
pidättelevät”, kuten viisas viinijuoja Seneca kirjoittaa.
”Paljonko juomaa
juhliin?”, kysyy Etiketti ja vastaa. ”Alkujuomaksi riittää
useimmiten yksi lasillinen kuohahtavaa / hlö. Aterialle varataan
alkuruoalle yksi lasillinen viiniä ja pääruoalle kaksi /hlö.”
Välihuomautus: Tässä vaiheessa ystäväni olisivat jo kuohahtaneet
lähimpään Pubiin. Vinkkinä boolin kulutukseen lehti tarjoaa
mykistävää nyrkkisääntöä: ”Yksi lasillinen / tunti / hlö.”
Edelleen sama välihuomautus. Hyvä vinkki sen sijaan on mitata
omistamansa viinilasit – nykyään kun on jopa valtavia puolilitraa
vetäviä viinilaseja – tai juhlaporukka on ”kanttuvej” ennen
kuin on saatu grilliä kuumaksi.
Trendikkäät viininjuojat
vaativat myös trendikästä ruokaa. Juusto saa viinin laulamaan,
tiesivät jo roomalaiset. Etiketti tarjoileekin aina kaikkein
kuumimmat trendiruoat ”maailmalta”. Kiinalaiset
kevätkääryleet ovat jo vanhoja tuttuja, mutta entä
vietnamilaiset kesäkääryleet. Barbaariset lihansyöjät
voivat haksahtaa vaikkapa intialaiseen broilerivindaloohon.
Lihattomana vaihtoehtona löytyy phad thai tofulla. Sen sijaan
bataattiranskalaiset eivät ole enää trendikäs vaihtoehto vaikka
lehti niin väittääkin.
Tällä kertaa sorrumme
testaamaan reseptiä ranskalaiset vuohenjuusto-sienikrepit.
Kaikki menee hyvin kunnes tullaan kohtaan ”1 tl sormisuolaa”.
Että mitähän v....a nyt tehdään, kun ei ole sormisuolaa.
Jätetään lätyt paistamatta ja siirrytään suoraan suositeltuun
viiniin. Tällä kertaa se on punaviini Bordeaux'n alueelta.
”Nuoruutensa intoa puhkuvien Bordeaux'n punaviinien rakenne toimii
hienosti kreppien täyteläisyyden ja vuohenjuuston hapokkuuden
kanssa.”
Joimme saman tien kaksi
pulloa. Vuohenjuuston hapokkuuden korvasi oma perus hapokkuutemme.
Onnettomasti kävi tässä taannoin myös kesäkääryleiden
kanssa. Etsimme ympäri Uumajaa riisipaperia, mutta turhaan. Sattui
olemaan lauantaipäivä, joten paikallinen itämainen marketti oli
kiinni. Siellä niitä olisi saattanut olla. Ihmettelimme yhteen
ääneen, että mikä näitä ruotsalaisia vaivaa, eivätkö he
ymmärrä trendien päälle mitään. Eivät ymmärrä, vastaan itse.
Lainaan lopuksi vielä
Senecaa. Se tuo arvovaltaa tähän arkaan ja ankarasti mielipiteitä
jakavaan aiheeseen: ”Erotat, mikä on viinin, mikä hunajaviinin
maku: ei ole väliä, kulkeeko virtsarakkosi läpi sata vai tuhat
amforallista: olet viinin suodatinsäkki. Tiedät vallan mainiosti,
miltä osterit, miltä punamullot maistuvat: ylellisyytesi ei ole
jättänyt sinulle mitään koettelematonta tuleville vuosillesi. Ja
silti nämä ovat ne asiat, joista sinut kiskotaan irti vasten
tahtoasi.”
Asua taloa
Ei vieraita vuosikausiin,
vanha kissakin jo kuollut.
Ei suuria suunnitelmia,
kunhan nappaan näkymän
havainnon sumeaan silmään.
Iltapäivällä otan lasillisen viiniä,
leikkaan leivän ja keitän teen.
Illalla juon koko pullollisen.
SJT
2005
PS. Ulkokultaisuus
on lähinnä teeskenneltyä pintakiiltoa. Sen sijaan ulkokullaisuus
on jo sisäinen ”sielun alennustila”.
Etiketti, Alkon lehti
asiakkaille, 1/2016.
Lucius Annaeus Seneca:
Kirjeet Luciliukselle (n. 62 jaa–64 jaa), suom. Antti T.
Oikarinen, Basam Books, 2011.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti