torstai 18. helmikuuta 2010

LUMITÖITÄ

´
Ehtivän illan kaupunki on ollut hukkua lumeen, mutta lumitöitäkin on paiskittu niin kaupungilla kuin Villenraitin ateljeetalon pihassakin.


Tänä talvena lumitöitä on tehty ankarasti, mutta menestys on ollut keskinkertaista. Naapuri työntää lunta katoltaan tälläkin hetkellä; hänellä on tuo suomalaisten nerokas keksintö, tasakatto, josta lumi ei tule alas kesälläkään. Mutta jos menestys on ollut huonoa, on kilpa ollut sitäkin rehdimpää, aivan kuten Vancouverissa ikään. Olympiakylässäkin lumityöt ovat mättäneet ja sen seurauksena kilpailijat suistuneet laduiltaan.

Eilen illalla saimme TV:stä tietää, että jos ei ensi yönä ala mitaleita Suomelle tulla, niin me emme enää tiedä keitä me olemme. Jossain vaiheessa selostajan mukaan suorastaan satoi mitaleita Suomen laariin, mutta mitalisade yltyi niin rankaksi, ettei urheilijoistamme kukaan päässyt edes loppukilpailuun. Mutta kisa oli rehtiä, toisin kuin ulkomaalaisilla, jotka jättivät suomalaiset kuin seisomaan.

Vaan aamuyön tunteina joku suomalainen onnistui 'pössyttelemään' hopeaa niinkin kummallisessa lajissa kuin puolipiipussa (Half pipe). Tänään sitä juhlitaan raivolla myös ehtivän illan kaupungissa. Jo aikaisin aamusta ovat ns. kaikkien alojen asiantuntijat kokoontuneet kahvilaan Epstorin avoimen taivaan alle. Keskustelu käy kuumana, vaikka kukaan ei ole aikaisemmin kuullut koko piipusta, puolikkaasta nyt puhumattakaan.

Kerran itsekin osallistuin tällaiseen luovaan keskusteluun, jossa etsittiin innovaatioita kaupunkimme ilmeen kohottamiseksi. Lopulta päädyttiin ideaan julkisesta taideteoksesta, jonka taiteilijat olisivat saaneet 'vapaasti' toteuttaa omalla kustannuksellaan. Teos olisi sijoitettu Hiljaa yössä -puistoon, jossa hitaasti lipuvan joen rannalla valkoposkiset koivut kuiskivat ikiaikaisia totuuksia tangon sävelin.

Ehdotin teokseksi joen yli rakennettavaa Kolmen suutelon siltaa. Se sai valtavaa kannatusta, mutta hanke on edelleenkin toteuttamatta. Nyt sen voisi toteuttaa lumiveistokilpailuna. Syntymäkaupungissani Alavudella viedään joka vuosi näihin aikoihin Väinö-eno seisomaan Kirkkojärvelle. Sitten kansalaiset saavat arvata, koska eno putoaa jäihin. Keväällä Viiskunta-lehdessä julkistetaan voittaja, joka palkitaan kahden päivän ostosmatkalla Keskisen kyläkauppaan Tuuriin.

Kolmen suutelon sillalle ei aseteta Väinö-enoa vaan suuteleva pari. Netissä avataan kansainvälinen arvauskilpailu: Milloin suutelijat romahtavat hyiseen jokeen? Voittaja saa tietenkin liput ja matkan tangomarkkinoille. Hiljaa yössä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti